vinný sklep
Pro zachování autentické a typické atmosféry sklepa na jižní Moravě navrhujeme malé zásahy respektující původní výraz objektu.
V návrhu pracujeme s příběhem degustace - výstupem z běžného života do jiné reality. Do hodování, vyprávění, opojení, vychutnávání. Vstupní prostor představuje onu běžnost - bílá čistá fasáda, obyčejná lavička, malý stromek. Typické modré dveře. Po vstupu do dveří začíná první část příběhu. Hodování. Krásný, klenutý, nepřímo osvětlený prostor, hrubé staré cihly a kámen, uprostřed pouze jediný velký stůl obklopený židlemi s položenou kožešinou. Ve výklenku svítí jednoduchý krb.
Necháváme vyznít prostor nové degustační místnosti s přidáním minima nových prvků. Nezbytné hygienické zázemí do této místnosti nepatří a ani prostorově nevyhovuje. Navrhujeme proto rozšíření degustačních prostor o podzemní přístavbu. Abychom oddělili starou a novou část, pracujeme s kontrastem materiálu - přístavbu navrhujeme monolitickou betonovou. Atmosféra přístavby navazuje na degustační místnost - nepřímé osvětlení, klenutý strop, hrubé materiály. Na osu vstupu do přístavby umísťujeme čisté jednoduché umyvadlo. Slouží pro hosty k dolití vody při degustaci. Za roh do monolitu umisťujeme další hmotu - hrubě kovovu „krabici“ s klenbou, která skrývá kuchyňku a hygienické zázemí. Na druhé straně čeká překvapení. Za polopropustnou stěnou vyskládanou ze starých bobrovek se skrývá menší prostor pro osobní rozhovor.
Posledním prvkem příběhu je samotný vstup do archivních sklepů. Je vyvrcholením cesty k tajemství. Navrhujeme do vstupu masivní kovové dveře opatřené několika petlicemi, které se budou před návštěvníky obřadně otevírat.
Místo: jižní Morava
Fáze: stavební povolení
Rok: 2019

další projekty

Nahoru